Неминуемо е да се затегнат мерките в червените зони. От тази седмица

...
Неминуемо е да се затегнат мерките в червените зони. От тази седмица
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ще препоръчам нови мерки за цялата страна |

Неминуемо е да се затегнат ограниченията в червените зони. От тази седмица и за цялата страна ще предложа да се наложи наложи 50% потенциал на заведенията и възбрана на всеобщи събития. Това сподели по bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Поради спецификата на Делта разновидността броя на инфектираните е огромна и ще продължи да пораства, но процентът на хората в болница и в интензивни отделения към този момент е по-малък, акцентира доцент Кунчев. Той предвижда 1500-2500 инфектирани дневно през идната седмица и към 4000-4500 на болнично лекуване.

Това към момента не заплашва системата и в случай че има спад ще се оправим, само че в случай че продължи да пораства заболеваемостта ще има проблем, посочи той.

Епидемиологът уточни, че в Бургас и Търговище се вижда плато (задържане на равнищата на разпространяване на COVID), само че означи, че в множеството случаи болестта е тръгнала от частни събирания. Различна е и картината на боледуващите. Докато в Бургас и Търговище има относително малко тежки случаи, във Велико Търново означават сривове на приетите в болница на 3-4 ден, внезапно утежняване и потребност от интубация.

Основен проблем е обезпечаването на Коронавирус отделенията с фрагменти, уточни доцент Кунчев. По думите му немалка част от медиците в пенсионна възраст избират да си останат у дома, защото не могат да разчитат на спомагателните средства, които се дават за първа линия.

Според основния здравен контрольор не може да се даде точна прогноза по какъв начин ще стартира образователната година. Дори началото ѝ да е присъствено след първите болни учители и възпитаници родителите сами ще лимитират наличието на децата си, счита той. Доц. Кунчев показа, че не е последовател на маските при деца под 7-годишна възраст, само че при изискване, че детските градини не разполагат със система за филтриране на въздуха и доста дребна част от родителите на децата са имунизирани, няма различен вид.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР